dimarts, 8 de juliol del 2014

Apunts del taller de cuina

Taller de cuina bioenergètica a càrrec de Meritxell  Pujol. 
7 de Juliol de 2014

La cuina macrobiòtica parteix d’una alimentació estricte i és molt eficient en el cas voler o necessitar una neteja complerta de l’organisme.
La cuina bioenergètica parteix de la vida (bio) i com aquesta regenera els processos naturals i ajuda a equilibrar les funcions del nostre cos així com la seva energia.

Yin i Yan
Aliments Yin: refresquen el cos, l’hidraten i alenteixen els processos.
En extrem Yin: estimulants, sucres, llet de vaca, espècies...
Aliments Yan: escalfen el cos, l’eixuguen i activen els processos.
En extrem Yan: salats, carn vermella, salses (soja), formatges...
Casi neutre: peix, marisc i carn blanca....
Neutres: cereals integrals, llavors i fruits secs.
Proteïnes vegetals, llegums (seità, tofu, tempeh), pèsols, azukis (mongeta oriental)...
Algues (wakame, hiziki, kombu, Nori...) equilibren el sistema nerviós central.
Hortalisses, Verdura i Fruita: de temporada, de proximitat i ecològica.
Fermentats: per regular la flora intestinal. Exemple: chucrut

Atenció a les solanàcies: no és recomanable abusar d’aquests aliments. Sobretot fora de l’estiu. Patata, pebrot, tomàquet, albergínia, espinacs, xampinyons...
Atenció a la Soja i els seus derivats: en la nostra cultura, és difícil per al nostre organisme sintetitzar els components de la soja, així doncs no és molt recomanable i fins i tot es desaconsella en casos de càncer o en processos hormonals de les dones.

Un plat ideal: 25% hidrats. 35% Proteïnes. 15% Verdures cuites.20%  cru. 5% fermentats.

TEMPORADA
ELEMENT
ORGANS
ALIMENT
GUST
Estiu
Foc
Cor i Intestí prim
Fruits vermellosos
Amarg
Estiu Tardà
Terra
Pàncrees i Estomac
Colors Taronges
Dolç
Tardor
Metall
Melsa, pulmó i Intestí gruixut
Blancs
Picant
Hivern
Aigua
Ronyó i Bufeta
Blau fosc per ex. Marins, miso...
Salat
Primavera
Fusta
Fetge i Vesícula
Verds
Àcid

La humitat en el cos: en accés produeix el greix, tòxics i pot provocar per exemple: artrosi, fatigues cròniques, mal de cap, etc... Si l’aigua interna no flueix (estancada) l’ambient és propens a la malaltia. L’energia no flueix.
Per tal de prevenir la humitat del cos cal doncs reduir: làctics i greixos. I és recomanable afegir a la dieta aliments com: miso, aliments del mar, sèsam negre, arròs negre (d’origen)...

Hi ha previst realitzar una 2na part del taller, en aquest cas, pràctic!
namasté anna



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada